Kreupelheidsonderzoek paarden

Wanneer u een kreupel paard heeft, kan dit door vele oorzaken komen. Een paard kan kreupel worden door bijvoorbeeld spierpijn, overbelasting, een peesbeschadiging of gewrichtsslijtage. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, daarom dient het kreupele paard nauwkeurig onderzocht te worden. Vaak kost dit enige tijd.

Dit kreupelheidsonderzoek begint met het vaststellen van het kreupele been (of benen). Het paard moet op een rechte baan stap en draf laten zien (monsteren). Vervolgens dient het paard zijn gangen op de harde en zachte bodem aan de longeerlijn te laten zien. Hierna volgen de buigproeven om eventuele gevoeligheden in het gewricht te ontdekken. Hierbij worden bepaalde gebieden in het been extra gebogen of gestrekt.

Wanneer de dierenarts aanleiding heeft om te denken dat de oorzaak van de kreupelheid zich in het been bevindt, kan een ‘diagnostische geleidingsanesthesie’ (simpel gezegd: verdoven van de zenuwen) de volgende stap zijn. Er wordt een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel rond de zenuwen gespoten, zodat het paard er tijdelijk geen gevoel meer heeft. Wanneer een kreupel paard na deze verdoving aanzienlijk beter loopt, bevindt de kreupelheid zich in dat deel van de voet. Zo niet, dan wordt er een stapje hoger verdoofd. Daarnaast is het mogelijk om gewrichten en peesschedes te injecteren met een verdovingsvloeistof.

Als de locatie van de kreupelheid vastgesteld is dan kan dmv röntgenfoto’s of een echografisch onderzoek de blessure in beeld gebracht worden. Hierover kunt u meer lezen onder het kopje beeldvorming.