Gynaecologie

Het begeleiden van fokmerries is in het voorjaar een activiteit waar we veel tijd aan besteden. Dankzij echografisch onderzoek kan dit tegenwoordig vrij snel en accuraat. Ongeveer elke drie weken worden bij hengstige merries één of meerdere eitjes rijp. De eisprong is het moment waarop het eitje uit het ovarium vrijkomt. Via de endeldarm van het paard kan de dierenarts door aan de eierstok te voelen inschatten hoe lang het duurt voordat de eisprong zich voordoet. Met echografisch onderzoek (met een scanner) kan naar de doorsnede van de follikel worden gekeken. Zo kan worden bepaald wat het juiste moment is om de merrie te dekken of insemineren.

Na 15dagen kan met de scanner kan ook worden gecontroleerd of de merrie drachtig is. Het is belangrijk om de merrie op dit tijdstip te laten controleren op dracht, om een eventuele tweelingdracht te ontdekken en voorkomen. Uit een tweelingdracht worden bijna nooit twee levensvatbare veulens geboren.

Tevens is het belangrijk om uw merrie te vaccineren tegen rhinopneunomie. Dit virus zorgt ervoor dat de baarmoeder geïnfecteerd raakt, met als gevolg dat de merrie aborteert. Jonge paarden zijn erg ontvankelijk voor deze ziekte. Wanneer ze deze ziekte doormaken kunnen ze een besmettingsbron vormen voor drachtige merries. Het is belangrijk om drachtige merries niet bij jonge paarden te huisvesten en merries te vaccineren tegen rhinopneunomie. Het vaccin is nog niet helemaal betrouwbaar, maar het maakt de kans op infectie zienderogen kleiner.