Gebitsverzorging

Een goed functionerend paardengebit is de eerste stap in een gezond spijsverteringsproces en stabiele aanleuning tijdens het rijden. Het is bekend dat de kiezen van het paard gedurende het hele leven doorgroeien. Door de veranderingen in het voermanagement van het moderne paard (veel zacht krachtvoer, snoepgoed en een trend naar steeds ‘fijner’ hooi) wordt het gebit dat zich gedurende miljoenen jaren heeft aangepast aan hard ruwvoer niet meer op natuurlijke wijze gesleten. Door een gebrek aan natuurlijke slijtage kan het paardengebit richels, haken en punten ontwikkelen die een normale maalfunctie in de weg staan. Buiten deze afwijkingen kunnen ook tanderosie, blijvende doppen, diastasen, pockets, kieswortelontstekingen (evt. gecombineerd met kaakboezemontstekingen) en vele andere problemen voor maalproblemen zorgen.

Verschijnselen die op kunnen treden op het vlak van de spijsvertering zijn ondermeer:

 • Vertraagde voedselopname
 • Verlies van voedselproppen
 • Vermageren
 • Grove plantendelen in ontlasting (normaal max. 1cm lang)
 • Diarree
 • Stank uit de mond

Naast een probleem bij het kauwen kunnen gebitsafwijkingen ook voor rijtechnische problemen zorgen. Het gebit moet in zekere mate onbelemmerd kunnen bewegen als het paard gereden wordt, verschillende afwijkingen kunnen er voor zorgen dat deze bewegingsvrijheid wordt belemmerd. Daarnaast kunnen scherpe punten en haken voor irritatie zorgen van het mond- en wangslijmvlies, bijvoorbeeld door continue druk van de neusriem.

In onderstaande gevallen bestaat de mogelijkheid dat de problemen worden veroorzaakt door afwijkingen aan het gebit:

 • Vasthouden
 • Geen stelling willen nemen (vaak eenzijdig)
 • Kantelen
 • Hoofdschudden / klapperen (m.n. bij vragen van stelling/buiging)
 • Tong uit de mond
 • Bloedbijmenging in schuim

Waar in veel gevallen van gebitsbehandeling voornamelijk naar afwijkingen aan de kiezen wordt gekeken wordt bij de gebitsbehandeling bij Paardenkliniek Wapenveld ook uitgebreid stilgestaan bij alle andere onderdelen van het maalapparaat (o.a. tandvlees, voortanden en kaakgewrichten). Omdat het paardengebit een gebalanceerd geheel is rond de driehoek van voortanden – kiezen – kaakgewricht vertalen afwijkingen zich regelmatig door in (subtiele) veranderingen van al deze onderdelen. Indien slechts één onderdeel (vaak m.n. de kiezen) worden behandeld, is de kans aanwezig dat de problemen snel weer terugkomen.

Het onderhoud en de verzorging van het paardengebit vormt een van de speerpunten in het zorgaanbod van Paardenkliniek Wapenveld. Zowel bij ruiters, fokkers als dierenartsen is het belang van een goed functionerend gebit het afgelopen decennium steeds meer erkend. Bij de dierenartsen heeft dit ondermeer geleid tot de oprichting van de Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard (http://www.nvvgp.nl): een vereniging voor dierenartsen en gebitsverzorgers die door lezingen, cursussen en onderlinge kennisoverdracht de gebitsverzorging bij het paard naar een hoger plan brengt. Als lid van het eerste uur bent u bij Paardenkliniek Wapenveld verzekerd van de meest up-to-date tandheelkundige diagnostiek, beeldvorming en zorg.