Echografie

Bij echografie wordt er gebruik gemaakt van onhoorbare geluidsgolven, zogenaamde ultrageluidsgolven. Deze geluidsgolven verplaatsen zich als een puls door het te scannen weefsel. Een scannerkop wordt op de huid gezet, deze zendt het geluid uit en vangt het ook weer op. Dit wordt vervolgens in beeld omgezet.

Echografie is absoluut niet pijnlijk. Tot in het kleinste detail kan het hele lichaam in beeld gebracht worden. Anders dan bij röntgenfoto’s, waarbij voornamelijk de contouren van organen in beeld gebracht kunnen worden, is het met echografie mogelijk IN het weefsel te kijken.

Op de paardenkliniek in Wapenveld wordt deze techniek vooral gebruikt voor het onderzoeken van afwijkingen aan banden en pezen. Deze kunnen met behulp van röntgenfoto’s namelijk minder goed in beeld gebracht worden. Daarnaast is met behulp van de echo een uitgebreider onderzoek van hals- en rugproblemen mogelijk dan met röntgenonderzoek alleen. Het is dan ook direct mogelijk om onder echobegeleiding medicatie op de juiste plaats in te spuiten.

Aan de hand van de echobeelden zal dan een revalidatie plan gemaakt worden. Door na verloop van tijd de echo te herhalen kan de vooruitgang gemeten worden en ook de belasting daarop aangepast worden.

Voor een goed echografisch onderzoek is het meestal wel nodig om het te onderzoeken gebied te scheren. Daarna wordt het nat gemaakt en ingesmeerd met echogel. Dit zorgt er voor dat er een zo goed mogelijk beeld wordt verkregen.

Een ander deel van het echo gebruik omvat de vruchtbaarheidsbegeleiding. Merries worden gescand om:

  • te beoordelen of een merrie hengstig is
  • het juiste moment van inseminatie te bepalen
  • (tweeling)dracht vast te stellen
  • afwijkingen aan de baarmoeder vast te stellen

Ook pony’s, shetlandponies, enz kunnen op de kliniek onderzocht worden op de aanwezigheid van een vruchtje in de baarmoeder!