Heeft uw hond een knie operatie nodig?

Loopt uw hond kreupel met een achterpoot of kan hij of zij helemaal niet meer lopen? Deze pijn kan mogelijk veroorzaakt worden door een scheur in de voorste kruisband van uw hond. Wanneer u vroeg de symptomen herkent is behandeling prima mogelijk door een knie operatie bij uw hond. Door snel te handelen voorkomt u gevolgen zoals pijn, ernstige gewrichtsslijtage en artrose.

Hieronder vindt u meer informatie over de mogelijke oorzaken, diagnose, behandeling en nazorg voor uw hond. Wilt u weten of uw hond geopereerd moet worden? Maak dan een afspraak met Dierenkliniek Hattem-Wapenveld voor een diagnose en indien nodig een tijdige behandeling van uw hond.

Symptomen herkennen voor knieproblemen

Problemen aan de knie van uw hond zijn te herkennen als uw hond:

  • Kreupel, wankel of hinkend loopt;
  • alleen nog maar kan zitten met de kreupele poot opzij i.p.v. onder het lichaam
  • een dikke knie heeft (dit komt door de ophoping van vocht rondom het kniegewricht)

Redenen voor een knieblessure bij honden kunnen zijn: (wild) spelen en rennen op oneffen terrein, een glijpartij op ijs of nat gras of verkeerd neerkomen op 1 poot na een sprong. Veel eigenaren geven aan een ‘knappend’ geluid te hebben gehoord of een pijnreactie bij de hond op het vermoedelijke moment van blessure.

knie operatie hond

De meest voorkomende oorzaak van een pijnlijke knie bij honden is een gescheurde kruisband. De voorste kruisband van de knie verbindt het bovenbeen met het scheenbeen. Een scheur in de kruisband kan de stabiliteit van het kniegewricht verminderen waardoor uw hond niet meer normaal op de knie kan steunen en wankel of kreupel gaat lopen. Een knie operatie kan uitkomst bieden aan uw hond. Hoewel alle honden de kruisband kunnen scheuren komt hebben de volgende honden een verhoogd risico i.v.m. de vorm van de poten en knieën: Berner Sennenhonden, Boxers, Chow Chows, Keeshonden, Labradors, Rottweilers, Newfoundlanders, Dog achtigen, Bulldogs en Bull Terriers.

Diagnose gescheurde kruisband

Heeft u het vermoeden dat uw hond een knieblessure heeft of een gescheurde kruisband? Benader ons direct voor een diagnose. Om te bepalen of uw hond een knie operatie nodig heeft voeren wij eerst lichamelijk onderzoek uit. Als hierbij een een pijnlijk, gezwollen en instabiel kniegewricht gevonden wordt nemen wij vervolgstappen. Om de diagnose te bevestigen en andere knieproblemen uit te sluiten maken wij röntgenfoto’s van de knie. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten bepalen we of uw hond daadwerkelijk geopereerd moet worden of dat er andere behandelingen mogelijk zijn.

Indien het nodig is om een knie operatie in te zetten dan gebeurt dit meestal binnen enkele weken om verdere klachten en complicaties te voorkomen. Tijdens de knie operatie van uw hond passen wij in de meeste gevallen de TTA (tuberositas tibiae advancement) methode toe. Hierbij wordt de hoek van de knie aangepast, zodat de krachten en belasting op de knie anders verdeeld worden.

Behandeling, voorzorg en nazorg bij knie operatie hond

Voordat de knie geopereerd wordt moet uw dier in eerste instantie voldoende rust houden en de voorgeschreven pijnstillers en ontstekingsremmers nemen. Een gescheurde kruisband of andere knieblessure moet vervolgens wel altijd operatief hersteld worden, bij voorkeur binnen enkele weken na het ontstaan van de scheur. Dit is nodig om niet alleen op korte, maar ook op lange termijn het pijnvrije functioneren van de knie te realiseren.

Lees meer over onze TTA (tuberositas tibiae advancement) methode.

Wordt de diagnose gesteld dat uw hond inderdaad een knie operatie moet ondergaan volgens de TTA (tuberositas tibiae advancement) methode? Dan is het verstandig op de dag van de operatie met de volgende punten rekening te houden. Uw hond moet:

  • Nuchter zijn en mag tenminste 12 uur voor de operatie niets eten
  • Behandeld zijn tegen wormen en vlooien en recent rustig uitgelaten zijn
  • Een goed sluitende halsband dragen en vast kunnen zitten aan een riem

Als u uw hond bij ons achterlaat voor de operatie, vragen wij u uw telefoonnummer achter te laten. Ook kunt u ons dan meteen melden of uw hond afwijkend gedrag heeft vertoond die betreffende dag. Denk aan diarree, braken of erg veel drinken. Zodra de operatie voltooid is, ontvangt u van ons informatie over de nazorg voor honden na een knie operatie.

Maak een afspraak voor een knie operatie voor uw hond

Vermoedt u dat uw hond een knie operatie moet ondergaan? Maak dan een afspraak met ons. Wij zijn gespecialiseerd in het verrichten van TTA operaties bij honden. U bereikt ons door te bellen naar 038-4442512 of stuur een mail naar info@dierenkliniekhattem.nl.