Vlooien

A yellow kitten scratches its ear on a white background

De kat is een geliefde gastheer voor vlooien. Er bestaan meerdere soorten vlooien, maar de kattenvlo wordt het meest gezien, overigens ook bij honden. Je herkent een vlooienbesmetting meestal eerst aan de jeuk die de kat heeft. Later kunnen korstjes op de rug van uw kat te voelen zijn. Vlooien zijn kleine beestjes die wel met het blote oog zichtbaar zijn. Ze kunnen zoals bekend enorm ver springen. Bovendien zijn ze niet gemakkelijk met de hand te doden: ze hebben een hard schild. De kat vangt ze regelmatig met de bek en bijt ze dan stuk met de tandjes. Niet effectief genoeg maar het heeft wel gevolgen voor de kat zelf: veel vlooien dragen lintworm bij zich en besmetten zo de kat.

Het is dus zaak een vlooienbesmetting zo snel mogelijk te bestrijden of liever nog, te voorkomen. Er zijn meerdere effectieve middelen verkrijgbaar, waarvan vooral de pipetten in de nek en de tabletten prettig werken. Een vlooienband is meestal niet afdoende en de kat krijgt er nogal eens een kale nek van. De laatste jaren merken we dat er verschillende middelen zijn die hun werkzaamheid verloren hebben. Het gaat met name om pipetten met de werkzame stof fipronil. Ook zijn er enkele soorten pipetten te koop bij de supermarkt en dierenwinkel die giftig zijn voor katten als ze de werkzame stof  binnenkrijgen. Let hier dus vooral mee op als u meerdere katten heeft die elkaar wel eens likken. Tevens werken de meeste middelen die verkocht worden bij de supermarkt slechts enkele dagen.

Belangrijk bij een heftige besmetting is ook te zorgen voor een vlovrij huis. Vlooien leggen eitjes op plaatsen waar de kat veel ligt te slapen en deze kunnen bij de juiste omstandigheden in korte tijd tot enorme hoeveelheden vlooien leiden. Goed stofzuigen en een omgevingsspray helpen dan mee om een invasie te voorkomen. Er bestaan ook middelen die de vlo steriel maken zodat gelegde eitjes niet meer uitkomen. Bij ernstige besmetting kan zo’n middel meehelpen de situatie onder controle te krijgen.