Sterilisatie en castratie van uw kat

Sterilisatie poes

Sterilisatie is eigenlijk niet de juiste benaming voor het onvruchtbaar maken van een poes. Castratie zou een betere benaming zijn, aangezien bij het onvruchtbaar maken van de poes de eierstokken worden verwijderd. (In geval van een sterilisatie zouden alleen de eileiders worden afgebonden). De veterinaire term voor deze ingreep is ovariectomie.

De geschikte leeftijd voor deze ingreep is al vanaf ongeveer 6 maanden. Indien de poes al eerder krols wordt mag het eventueel ook eerder. Tijdens de krolsheid opereren is geen probleem.

Tijdens deze routine ingreep wordt er een klein sneetje in de middenlijn van de buik van de poes gemaakt waardoor de eierstokken naar buiten worden gehaald, afgebonden en verwijderd. Op de dag van de sterilisatie moet uw kat nuchter zijn. Dat betekent dat ze de avond van te voren vanaf 18:00 niet meer mag eten, maar nog wel mag drinken

De meeste poezen hebben betrekkelijk weinig last van de ingreep en zijn vooral wat suf van de narcose de eerste 24 uur. Het is belangrijk dat ze in die periode in een warme omgeving worden gehouden, omdat ze moeite hebben hun lichaamstemperatuur op peil te houden na een narcose.

Een poes kan na een castratie niet meer krols worden en loopt ook geen risico meer op een baarmoederontsteking. Ook zien we minder vaak melkkliertumoren bij een gecastreerde poes.
Een klein nadeel kan zijn dat de poes door veranderde hormoonhuishouding minder voeding nodig heeft, maar juist trek heeft in meer voeding. Daarom is het belangrijk om een afgepaste hoeveelheid voeding per dag te geven en bij voorkeur over te stappen op een voeding voor gecastreerde dieren.

Castratie kater

De castratie van een kater is een relatief eenvoudige ingreep waarbij onder narcose de testikels worden verwijderd. Dit kan door 1 of 2 oppervlakkige huidsneden te maken in de balzak waarna de zaadstreng wordt afgebonden en de testikel verwijderd. Het is niet nodig de huid te hechten, katers hoeven dus ook niet op controle te komen na de castratie. Op de dag van de castratie moet uw kater nuchter zijn. Dat betekent dat hij de avond van te voren vanaf 18:00 niet meer mag eten, maar nog wel mag drinken.

De meeste huiskaters zullen gecastreerd worden om sproeigedrag in huis te voorkomen en bovendien zijn katers minder geneigd tot zwerven als ze gecastreerd zijn. Een goede leeftijd voor de operatie is rond de 6 maanden. Als de kater al voor die tijd in huis begint te sproeien is het verstandig niet langer te wachten.
Voor de katers geldt net als voor de poezen dat ze na de operatie warm gehouden moeten worden. En ook de gecastreerde katers zullen wat meer eetlust krijgen (terwijl ze eigenlijk minder voeding nodig hebben).