Castratie/sterilisatie actie katten

De dagen worden weer langer, de blaadjes komen weer aan de bomen, de katten worden weer krols! Daarom hebben wij in februari weer een castratie en sterilisatie actie gepland. Wilt u geen nestje kittens of sproeiende kater in huis? Laat uw kat dan in februari steriliseren of castreren met 10% korting! Tevens kunt u uw kat op de dag van de operatie laten chippen met 10% korting.

Cyclus van de poes 

De eerste krolsheid van een kat treedt gemiddeld op 9-10 maanden leeftijd op. In de natuur is de cyclus van de kat seizoensgebonden. De daglichtlengte bepaalt voor een groot deel of een kat krols wordt en in de herfst- en wintermaanden treedt dan ook geen krolsheid op. Vanwege binnenverlichting kan krolsheid bij onze huiskatten echter wel degelijk het gehele jaar voorkomen.

Krolsheid kenmerkt zich door veel miauwen wat soms kan klinken als het gehuil van baby’s, een toename van de aanhankelijkheid, veel kopjes geven, rollen, met een holle rug en opgeheven achterste lopen, rusteloosheid, minder eetlust en het toelaten van dekpogingen door een kater. Krolsheid houdt meestal 7-9 dagen aan.

Bij een kat treedt ovulatie (eisprong) slechts zelden spontaan op, hiervoor is meestal stimulatie nodig in de vorm van een dekking door een kater of kunstmatige stimulatie. Als geen ovulatie optreedt zal de kat 2-3 weken na de krolsheid alweer krols worden. Treedt wel ovulatie op, maar wordt de kat niet drachtig (zwanger), dan kan de volgende krolsheid na ongeveer 6-7 weken worden verwacht.

Wordt de kat drachtig, dan komen in deze periode van 64 dagen dracht geen krolsheden voor. Na de geboorte van kittens treedt bij de meeste moederpoezen geen krolsheid op gedurende de periode dat de jongen worden gezoogd. Het gebeurt echter ook af en toe dat een moederpoes binnen een week na de geboorte alweer krols wordt en naar buiten glipt om zich te laten dekken door een buurkat! Houd hier rekening mee wanneer u het graag bij één nestje wil houden.

Als een poes herhaaldelijk krols raakt kan de blootstelling aan hormonen resulteren in verschillende aandoeningen waaronder melkkliertumoren, baarmoedertumoren en baarmoederontsteking. Het gebruik van de poezenpil vergroot de kans op het ontstaan van deze aandoeningen en wordt dan ook afgeraden.

De kater 

Katers zijn al geslachtsrijp vanaf een leeftijd van 6-7 maand. Sommige katers zijn er echter nog vroeger bij. Zij kunnen dan al gaan sproeien in huis of gaan zwerven en vechten met de buurkatten.

Castratie/sterilisatie

Om ongewenste nestjes bij uw poes, en zwerf- en sproeigedrag te voorkomen adviseren wij uw kat rond de leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren of castreren. Bel voor een afspraak naar 038-4442512. Voor castratie en sterilisatie kunt u uw kat op de afgesproken dag brengen om half 9 ‘s ochtends. Uw kat dient nuchter te zijn voor deze ingreep. Laat uw kat vanaf 18:00 uur de avond tevoren niet meer eten. Drinken mag wel gewoon. In de loop van de ochtend wordt uw kat geopereerd en eind van de middag kunt u uw kat weer ophalen. U kunt hier meer lezen over de operaties.