Overgewicht

Het juiste gewicht is voor een kat net zo belangrijk als voor de mens en onze andere huisdieren. Als een kat goed op gewicht is zijn de ribben goed te voelen onder de huid maar net niet zichtbaar. Veel poezen hebben een losse huidflap onder de buik, een “hangbuik”, en deze zal ook niet weggaan met een streng dieet, maar het is de bedoeling dat het niet meer dan een huidflap (zonder inhoud) is en blijft.

Obese cat laying on the sidewalk with shadows

Als katten goed op gewicht zijn, zijn ze ook meer geneigd om actief te zijn, te spelen en als ze mogen buiten op avontuur te gaan. Dit komt de algehele gezondheid ten goede. Veel katten reguleren hun voedselinname zelf: zij eten precies zoveel als ze nodig hebben en worden daarbij nooit echt dik of mager, al zie je vaak wel dat deze katten in de winter wat zwaarder zijn dan in de zomer. Een aantal katten kan dit echter niet en zal meer eten dan qua energieverbruik noodzakelijk is. Vaak zien we dit optreden na castratie/sterilisatie omdat de hormoonhuishouding invloed heeft op de stofwisseling.

Voor katten die structureel (iets) te veel eten is het belangrijk om de voerinname te beperken. Dit houdt in een afgepaste hoeveelheid voer per dag geven, liefst verdeelt in 2 of meer maaltijden. Als u moeite heeft het juiste gewicht in de gaten te houden kan het zinvol zijn om de kat eens in de 2 weken even op de weegschaal te zetten. De dierenarts kan u helpen het juiste streefgewicht te bepalen.

De katten die reeds overgewicht hebben en zich een wat luie leefstijl hebben eigengemaakt hebben vaak meer nodig om weer op een gezond gewicht te komen. Een dieetvoeder met minder energie en meer vezels kan dan helpen. De kat heeft toch een gevulde maag maar krijgt met dezelfde hoeveelheid brokjes (of natvoer) minder calorieën binnen. Natuurlijk is het ook bij dit voer wel van belang de hoeveelheid af te meten om te voorkomen dat de kat te veel binnen krijgt. Onze voedingsconsulentes kunnen u hierbij begeleiden. Vraag bij de balie naar het Slimfit programma.

Naast het dieet is het belangrijk te proberen de kat weer in beweging te krijgen. Zeker bij oudere katten zal dat soms niet meevallen. Het voer op verschillende plaatsen verspreid door het huis aanbieden is een gemakkelijke methode om de kat te dwingen wat extra te bewegen. Sommige katten zijn met een muisje aan een touwtje of een laserlampje nog wel uit te dagen tot een spel. Een paar keer per dag 5 minuutjes is al een prima manier om het luie gedrag even te onderbreken. Naarmate uw zwaarlijvige huisgenoot gewicht gaat verliezen zult u zien dat het lopen en spelen gemakkelijker gaat en de kat er meer plezier in krijgt. Bij de oudere kat is er soms meer aan de hand, denk bijvoorbeeld aan pijnlijke gewrichten, en dan kan hulp van de dierenarts, bijvoorbeeld met pijnstilling, heel zinvol zijn.

Problemen ontstaan soms als er meerdere katten in 1 huis wonen, waarvan de één graag veel eet en de ander zich alles af laat pakken. Om de dikke en de dunne in een goed evenwicht te krijgen is er eigenlijk maar 1 goede mogelijkheid: apart voeren. Zorg dat de dunne kat de gelegenheid krijgt om in alle rust zijn portie op te eten en haal het daarna weg zodat de dikke kat niet weer een extraatje krijgt. Je kunt er ook voor kiezen de dunne kat eerst te laten eten, een soort voorsprong te geven, als de katten graag samen eten. Haal in alle gevallen het restant voer weg zodra de katten zijn uitgegeten zodat de dikke kat niet gedurende de dag steeds weer een paar hapjes gaat halen. Ook een dunne kat is aan te leren om te eten als het etenstijd is, en deze hoeft dus niet per definitie de hele dag te kunnen eten. Als de katten verschillende voeders eten zal het nodig zijn om ze strikt gescheiden te laten eten.