Met uw kat naar de dierenarts

Het kiezen van een vervoersmandje

Voorbeeld van een prettig vervoersmandje

Een bezoekje aan de dierenarts is voor de meeste katten een erg stressvolle ervaring. U kunt het voor uw kat (en uzelf) zo prettig mogelijk maken door een vervoersmandje uit te kiezen, wat aansluit bij de wensen van uw kat. Er zijn heel veel verschillende mandjes op de markt en het kan lastig zijn hier een goede keuze uit te maken.

Ten eerste is het belangrijk dat de vervoersmand stevig is, goed te reinigen en niet te zwaar. Een rieten mand geeft uw kat alle mogelijkheid om zich vast te houden als hij er niet graag uit wil, en is daarnaast niet hygiënisch in onderhoud. Een mand van stevige stof of stevig plastic heeft de voorkeur. Let ook op de sluiting. Katten zijn meesters in ontsnappen.

Daarnaast is het belangrijk dat het mandje past bij de grootte van uw kat. De kat moet er comfortabel in kunnen liggen en omdraaien. Maar het mandje moet niet dusdanig groot zijn dat het dier er in rond schuift als u ermee rondloopt of rijdt.

Een vervoersmand met een opening aan de bovenzijde heeft de voorkeur boven een mandje met alleen een deurtje aan de voorzijde. Indien u al een mandje heeft dat alleen aan de voorzijde open kan, kunt u een kat die zich verzet hier het beste achterwaarts in laten zakken terwijl u de mand op zijn kant zet met de opening naar boven gericht.
Een mandje dat op verschillende manieren open kan is nog prettiger. Zeker als de gehele bovenzijde van het mandje gemakkelijk te verwijderen is. Dit maakt het bezoek aan de dierenarts veel prettiger voor het dier. De kat dan voor het grootste deel van het onderzoek veilig in zijn eigen mandje blijven zitten.

Reistips

Veel mensen bewaren hun reismandje op zolder of in de garage en halen het alleen te voorschijn vlak voor het bezoek aan de dierenarts. Hierdoor associeert de kat het mandje direct al met een negatieve ervaring. Plaats het mandje daarom geopend in de huiskamer zodat uw dier het kan gebruiken als slaapplaats. Hierdoor zal hij het mandje juist herkennen als veilige plek. Indien u hier de ruimte niet voor heeft, kunt u de mand een aantal dagen voor het bezoek aan de dierenarts tevoorschijn halen en insprayen met Feliway®. Dit is een product dat de feromonen nabootst die katten afgeven door kopjes te geven. Het geeft katten een gevoel van zekerheid en geruststelling.

Als uw kat al panikeert bij het zien van het mandje, zorg er dan voor dat u het mandje dichtbij, maar uit het zicht neerzet. Wikkel uw kat in een bekend ruikende handdoek en schuif de kat met een rustige, zekere beweging in één keer in het mandje. Hoe moeilijk het ook is, blijf zelf zo kalm en nonchalant mogelijk. De kat neemt uw eigen stress meteen over.

Plaats een krant in het mandje en leg daar bovenop een handdoek of dekentje. Zo wordt uw kat niet helemaal nat als er een “ongelukje” gebeurt en de kat kan zich verstoppen indien hij daar behoefte aan heeft. Neem een reserve setje mee voor het geval het op de heenreis al bevuilt wordt. Het is verstandig uw kat zo’n 4 uur voor vertrek geen eten, zodat het risico op braken en ontlasten zo klein mogelijk wordt.

Spray de vervoersmand 15 minuten voor vertrek in met Feliway®. Eén Spray in elke hoek en één op de bodem en bovenkant van het mandje.

Drapeer een deken die bekend ruikt over de mand als u op pad gaat. Dit beperkt het zicht en zorgt ervoor dat uw kat zich veilig voelt.

Als u meerdere katten tegelijk mee wilt nemen, zorg dan dat ze allen een eigen reismandje hebben. Hoe vriendelijk ze normaal ook tegen elkaar zijn.

Als u uw kat in de auto vervoert, zorg er dan voor dat u het reismandje zo plaatst dat deze niet kan verschuiven tijdens de reis. Bijvoorbeeld door de mand vast te zetten met de autogordel. Zorg dat het mandje recht staat. Vervoer uw kat nooit los in de auto. Dit is levensgevaarlijk aangezien de kat bij uw pedalen kan gaan zitten.
Zet de radio uit en zorg dat er geen ventilatie op de kat gericht staat.
Probeer zo rustig mogelijk te rijden.

Zorg dat u geen afspraak plant bij de dierenarts tijdens spitsuren. Probeer inloopspreekuren te vermijden om stress als gevolg van blaffende honden tot een minimum te beperken.