Vuurwerkangst bij uw hond of kat

Enige angst bij huisdieren voor een hard geluid, onweer of vuurwerk is normaal en houdt dieren alert. Problemen ontstaan bij extreme of continue angst en het kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. Een goed voorbeeld is vuurwerkangst, een angst die ontstaat doordat de geluiden van het vuurwerk continu doorgaan. Het dier kan hier zelf geen controle op uit oefenen  door deze uit de weg te gaan.

Voorkomen is beter dan genezen en een dier is nooit te oud om te leren! De beste manier om uw huisdier te helpen minder angstig te worden is trainen. Dit kost echter veel tijd en energie, dus begin daar tijdig mee. Door uw dier geleidelijk te laten wennen aan harde geluiden kunt u wellicht in de toekomst samen van het nieuwjaarsfeest genieten.

Tegelijkertijd kunt u uw dier ondersteunen door gebruik te maken van feromonen of voedingssupplementen. Zylkène is een 100% natuurlijk voedingssupplement dat huisdieren helpt om te gaan met stressvolle situaties. Het bevat alfa- casozepine, een melkeiwit dat voor een ontspannen gevoel zorgt, zonder dieren te versuffen. Ook het Royal Canin Calm-dieet, uitgebracht voor angstige honden en katten kan ingezet worden.  Zylkène en het Calm-dieet hebben beiden wel 4 weken de tijd nodig heeft om maximaal effect te geven.
Een andere mogelijkheid is het Thundershirt. Dit is een shirt van zacht, elastisch materiaal dat volgens het zelfde principe als het inbakeren van baby’s werkt. De constante druk van de strakke stof op het hondenlijf zorgt voor een kalmerend effect.

Voor tijdens de jaarwisseling kunnen er medicijnen uitgeschreven worden die angstverminderend werken. Hiervoor bestaan Pexion tabletten of Sileo®, een gel die op het wangslijmvlies aangebracht moet worden. Van beide medicijnen hoort uw huisdier niet suf of slaperig te worden. Creëer een veilige plek voor uw dier en laat ondertussen wel het licht en een radio of tv aan om de meeste vuurwerkgeluiden en flitsen te maskeren. Welke ondersteuning voor uw huisdier het meest geschikt is, zal op de praktijk in overleg met een dierenarts vastgesteld worden.
Een goed uiteinde!