Ontwormen op maat

Bewust met medicijnen omgaan, dieren enkel behandelen als dat noodzakelijk is, dat is ons streven. Dierenkliniek Hattem brengt om die reden het zoeken naar wormen in de ontlasting van uw huisdier onder de aandacht. Er zijn meerdere mogelijkheden als het over goede controle op wormen gaat.

Waarom is ontwormen überhaupt belangrijk? Uw huisdier kan infecties overbrengen op de mens. Kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen het meeste risico. Ontwormen is dus zeker ook in het belang van de gezondheid van uw gezin! Door minimaal 4 keer per jaar te ontwormen houdt u het risico zo klein mogelijk.

Veruit de meest voorkomende worminfectie is de rondworm. Bijna alle pups worden al besmet in de baarmoeder en komen met een rondworminfectie ter wereld. De larfjes maken een trektocht door het lichaam waarna ze in de darm uitgroeien tot volwassen wormen en eieren produceren. Deze eieren kunnen door de mens opgenomen worden en voor ziekteverschijnselen zorgen. Ze zullen echter nooit uitgroeien tot volwassen wormen. Voor de pups is het dus van belang om al op jonge leeftijd te starten met de ontworming. Wij houden het volgende ontwormingsschema aan: 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, vervolgens maandelijks tot de leeftijd van een half jaar.

Toxocara canis second stage larvae hatch from eggs in microscope. Toxocariasis, also known as Roundworm Infection, causes disease in humans

Toxocara canis (rondworm)

Bij de kittens vindt de besmetting enkel plaats via de melk en later vanuit de omgeving. Omdat katten pas na de geboorte besmet worden begint de eerste therapie op drie weken. De behandelingsschema bij de kittens is: 3,5 en 7 weken. Vervolgens maandelijks tot de leeftijd van een half jaar.

Hierna volgt voor zowel de hond en de kat het standaard advies van minimaal 4 keer per jaar ontwormen. Waarom willen wij dan de ontlasting van uw huisdier controleren? Nadat uw huisdier de leeftijd van een half jaar heeft bereikt stopt de trektocht van de larfjes en nestelen ze zich in het lichaam in een ‘rustfase’. Ze komen pas weer in actie als het dier ziek is, er een stressvolle periode gaande is, of als het vrouwelijk dier drachtig wordt. De larfjes groeien dan weer uit tot volwassen wormen en produceren ook weer eieren die op hun beurt weer door mens opgenomen kunnen worden. Aan de buitenkant van uw dier is het niet zichtbaar wanneer dit gaande is, maar wel in de ontlasting! In plaats van standaard 4 x per jaar te ontwormen raden wij aan om minimaal 4 x per jaar de ontlasting te onderzoeken. Is er op dat moment ei uitscheiding, dan kunt u vervolgens ontwormen. Zo voorkomt u onnodig gebruik van ontwormingsmiddelen, maar houdt u uw viervoeter wel wormvrij.

ESCCAP Richtlijn –Wormbestrijding bij hond en kat (2e editie september 2010), www.esccap.eu.