Laparoscopie

Sterilisatie van de hond via kijkoperatie

Dierenkliniek Hattem werkt nu een aantal jaren met deze nieuwe techniek: de kijkoperatie, o.a. voor de sterilisatie bij de hond. Bij mensen worden al veel operaties door middel van een laparoscopie gedaan. Bij dieren gebeurt dat veel minder, omdat de apparatuur die hiervoor nodig is duur is, en omdat het een speciale training vereist voor de dierenarts om deze manier van opereren uit te kunnen voeren.

Minder pijn, nabloedingen en/of ontstekingen

Maar een kijkoperatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gewone operatie, en dat is ook zo bij de sterilisatie van een hond. Zo zijn er maar 2 kleine gaatjes van een 0,5 centimeter nodig, er is een beter overzicht van de buik door de speciale camera. De pijn die door de operatie veroorzaakt wordt is minder. De paar hechtingen die nodig zijn worden onder huid gelegd en lossen vanzelf op en er is minder kans op nabloedingen of ontstekingen.

Inmiddels zijn er vele teefjes door middel van deze nieuwe techniek geopereerd. Er zijn daarnaast al een aantal reuen met een testikel in de buik (een cryptorch) gecastreerd door middel van deze techniek. Ook voor hen geldt: veel minder grote wond, sneller herstel!

Het is zeer prettig om te zien hoe snel de honden herstellen van deze kijkoperatie. Heeft u een teefje die u op deze wijze zou willen laten steriliseren? Bel dan naar de kliniek om een afspraak te maken.

1
2
3
4
5
1

Via een kleine opening brengt de dierenarts de instrumenten in de buik

2

Dieren worden op een speciale kanteltafel geplaatst, om zo beter de eierstokken te kunnen zien

3

De overige instrumenten liggen op een steriele tafel

4

Samen met een paraveterinair wordt de operatie uitgevoerd

5

Op het beeldscherm is de gehele procedure te volgen