Fokken met de hond

 

De voorbereiding

Als u besloten heeft om een nestje te gaan fokken met uw hond moet er een aantal dingen geregeld worden.
Ten eerste is het belangrijk om de teef te ontwormen voordat ze gedekt wordt en als de pups 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn (pups en teef tegelijk).  Vaccineer de teef tenminste 3 weken voor de loopsheid, zodat zij voldoende antistoffen via de moedermelk aan de pups mee kan geven.

Het optimale dektijdstip kan bij ons bepaald worden middels klinisch beeld en bloedonderzoek op progesteron (om de dag/dagelijks afhankelijk van de waarde). Het bepalen van het optimale dektijdstip via progesteron is zowel belangrijk met een natuurlijke dekking als kunstmatige inseminatie voor een zo vruchtbaar mogelijk resultaat! De natuurlijke dekking kan het beste bij de reu gedaan worden, gezien dominante teven zich thuis soms moeilijker laten dekken. Mocht kunstmatige inseminatie nodig zijn, dan kan zowel het vangen van sperma van de reu als het insemineren van de teef bij ons op de praktijk gebeuren.

Röntgenfoto op 55 dagen dracht

Tijdens de dracht

Vanaf dag 28 na dekking/inseminatie kan via echografisch onderzoek vastgesteld worden of de teef dragend is en kan een schatting gemaakt worden van het aantal pups. Het exacte aantal pups is met echo moeilijk te bepalen. Mocht dit nodig zijn kan dit vanaf 55 dagen dracht via het maken van een röntgenfoto.

De dracht duurt gemiddeld 63 dagen, waarbij een kleiner nest soms voor een langere drachtperiode zorgt. Het is belangrijk om de teef ten minste 3 weken van tevoren te laten wennen aan een werpkist, zodat zij zich daarin op haar gemak voelt. Zorg voor een warmtelamp, omdat de pups zichzelf in de eerste weken niet warm kunnen houden. De teef wordt 24-48 uur voor de bevalling onrustig en vertoont nestelgedrag. Daarnaast daalt de temperatuur, vaak tot onder de 37 graden Celcius. De teef verliest vervolgens wat helder, lichtgroen vruchtwater, waarna de eerste pup binnen enkele uren verwacht kan worden. Tussen de pups kan 45-60 minuten tussentijd zitten waarin de teef even uit rust.

Neem direct contact met ons op als:

  • De teef langer dan 65 dagen drachtig is
  • De uitvloeiing, zowel voor als na de bevalling, donkergroen of stinkend is
  • De teef langer dan 30 minuten krachtige buikpers heeft zonder dat een pup geboren wordt
  • De teef zich agressief gedraagt richting haar pups
  • De teef onvoldoende melkgift heeft
  • Onduidelijk is of alle nageboortes/pups geboren zijn en de teef onrustig blijft

Mocht tijdens de dracht/bevalling een complicatie optreden en een keizersnede noodzakelijk zijn dan bent u bij ons op het juiste adres. Hieronder een fotoverslag: