Bravecto

Op dit moment verschijnen er veel verontrustende berichten op internet over het antivlooien en antitekenmiddel Bravecto. Het zou acuut leverfalen veroorzaken en er zouden dieren door het gebruik van dit product overleden zijn. Wij krijgen dan ook veel vragen over de veiligheid van dit product. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken.

Bravecto is een nieuw product. En, zoals altijd bij de introductie van een nieuw product, gaan er inderdaad verhalen de ronde over de nadelige en zelfs dodelijke gevolgen van het gebruik ervan. Echter, op de dieren die overleden zijn, is geen sectie verricht. Sectie is de enige manier om eventuele samenhang met Bravecto te bewijzen. Er is dus geen bewijs dat het plotselinge leverfalen daadwerkelijk door de Bravecto komt. Echter, onbegrepen leverfalen komen wij sowieso zo af en toe tegen bij patiënten, ook toen Bravecto nog niet op de markt was.

Als je dier op jonge leeftijd plotseling sterft door acuut leverfalen, is het menselijk om daar een boosdoener voor aan te willen wijzen. En als je dan Bravecto toevallig toegediend hebt, dan is dat natuurlijk de schuldige. Wij hebben echter met hetzelfde soort verhalen te maken gehad toen andere middelen op de markt gebracht werden. Ook door die producten zouden meerdere dieren overleden zijn. En ook dat is nooit bewezen en nu hoor je er nooit meer wat van.

In de officiële studies blijkt dat Bravecto een erg veilig product is, zelfs veiliger dan menig ander product. Ook onze ervaringen ermee binnen onze eigen praktijk zijn erg positief. Vooralsnog gaan we van de officiële cijfers uit en moeten we concluderen dat het een veilig product is. Het staat natuurlijk buiten kijf dat we alle ontwikkelingen nauwlettend volgen. Zodra er enige twijfels zijn over de veiligheid van het product, dan zullen we natuurlijk direct maatregelen treffen en dat communiceren. Maar nogmaals: vooralsnog gaan we er van uit dat het juist een erg veilig product is. Op www.bravectofacts.com staan de mythes en feiten rondom Bravecto uitgezet door de fabrikant MSD.

Mocht u toch liever een product hebben wat zich niet verspreidt via de bloedbaan, dan zijn er natuurlijk goede alternatieven. Vraag ernaar bij onze assistentes.