Heeft mijn hond artrose?Artrose

Wat is artrose eigenlijk?

Artrose wil zeggen dat een gewricht zodanig versleten is, dat het ‘normale’ kraakbeen weg is. Het daardoor vrijgekomen bot probeert het gewricht te herstellen. Dit leidt tot nieuwe onregelmatige botstukjes in het gewricht. Het gewricht wordt dikker, stijver en pijnlijker.

Een groot aantal van de bij de dierenarts aangeboden kreupele honden, heeft last van artrose. Vooral trauma, overgewicht, veroudering en erfelijke aanleg versterken de kans op artrose. Zo is de gemiddelde startleeftijd voor artrose 3,5 jaar bij de rottweiler en 9,5 jaar bij de poedel.

Voeding speelt een belangrijke rol in de vorming van gewrichten. Tekort aan bepaalde voedingsstoffen tijdens de groei van een pup (door bijvoorbeeld enkel vlees te voeren) versterkt de kans op afwijkende gewrichten. Overvoeding van dezelfde pup leidt echter mogelijk tot overgewicht en een afwijkende botlengte. Snelle botgroei betekent ook meer kans op gewrichtsproblemen en dus meer kans op artrose!

Wat kan ik merken aan mijn hond?

Artrose uit zich meestal in startkreupelheid. Dit houdt in dat de hond vooral kreupel loopt als hij net een tijd gelegen heeft. Dit is vaak erger als hij zich voor het rusten flink heeft ingespannen. Als het dier een tijdje gelopen heeft neemt de kreupelheid vaak weer af.

Artrose is vast te stellen door het maken van röntgenfoto’s van het betreffende gewricht.

Wat kunnen we aan artrose doen?

Een succesvolle behandeling van artrose bestaat uit:

  • Regelmatig bewegen
  • Het gewicht van de hond optimaliseren: overmatige belasting van gewrichten versterkt het ontstaan van artrose, dus breng en houdt uw hond in optimale conditie
  • Ontstekingremmers met pijnstillende eigenschappen
  • Aangepaste voeding met gewrichtsbeschermende stoffen, bijvoorbeeld Mobility van Royal Canin
  • Glucosaminoglycanen en chondroïtinesulfaten; stoffen die invloed hebben op de vorming en het in stand houden van gewrichtskraakbeen, indien geen speciale voeding gegeven wordt.
  • Dierfysiotherapie: met behulp van massage en speciale apparatuur worden gewrichten soepel gehouden en spieropbouw versterkt (zie de vereniging voor dierfysiotherapeuten, www.nvfd.nl)
  • Alternatieve therapieën (met een ondersteunend effect, vaak al aanwezig in speciaal dieetvoer voor gewrichtsproblemen)
  • Operatie: een kapotte kruisband of een los stukje kraakbeen in een gewricht kan de artrose vorming in de hand werken. Door de oorzaak te verwijderen is artrosevorming mogelijk te stoppen.