Beste diereigenaar,

Door de snelle ontwikkelingen rondom COVID-19 merken wij dat er bij diereigenaren veel vragen zijn hoe zij hun huisdier het beste gezond kunnen houden. Hierover willen wij u graag adviseren. 

Laten we voorop stellen dat de persoonlijke zorg voor alle coronapatiënten en het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus op dit moment de allerhoogste prioriteit verdient. Voor dierenartsen betekent dit, dat we de diergeneeskundige zorg die niet strikt noodzakelijk is in veel gevallen uit zullen stellen. We mogen echter de preventieve zorg voor onze huisdieren niet vergeten, denk bijvoorbeeld aan vaccineren. 

Hieronder vindt u een overzicht van situaties (voor hond, kat en konijn) waarvoor wij u adviseren de vaccinatie niet over te slaan of uit te stellen, maar om telefonisch contact met ons op te nemen.  Wij geven u dan een vaccinatieadvies-op-maat. Binnen onze praktijk werken wij volgens de laatste richtlijnen van het RIVM zodat u ons op een veilige manier kunt bezoeken voor de beste zorg voor uw dier.


Heeft u een hond, neem dan telefonisch contact met ons op in onderstaande situaties:

Vaccinatie situatie Wel of niet uitstellen? Wat moet u doen
Vaccinatie pup 

op 6, 9 en 12 weken leeftijd 

Niet uitstellen Bel ons voor een afspraak
Vaccinatie hond 

op de leeftijd van 1 jaar

Niet uitstellen Bel ons voor een afspraak
Jaarlijkse vaccinatie 

volwassen hond

Uitstel is in enkele gevallen mogelijk, maar kan tot gevolg hebben dat een hond niet of minder beschermd is.  Bel ons voor advies
Rabiës vaccinatie Uitstel is mogelijk, maar kan tot  gevolg hebben dat een hond niet mee kan naar het buitenland. Bel ons voor advies

 

Heeft u een kat, neem dan telefonisch contact met ons op in onderstaande situaties:

Vaccinatie situatie Wel of niet uitstellen? Wat moet u doen
Vaccinatie kitten 

op 9 en 12 weken leeftijd 

Niet uitstellen Bel ons voor een afspraak
Vaccinatie kat

op de leeftijd van 1 jaar

Niet uitstellen Bel ons voor een afspraak
Jaarlijkse vaccinatie

volwassen kat

Uitstel is mogelijk, maar kan tot gevolg hebben dat een kat minder beschermd is. Bel ons voor advies
Rabiës vaccinatie Uitstel is mogelijk, maar kan tot  gevolg hebben dat een kat niet mee kan naar het buitenland. Bel ons voor advies

Heeft u een konijn, neem dan telefonisch contact met ons op in onderstaande situaties:

Vaccinatie situatie Wel of niet uitstellen? Wat moet u doen
Vaccinatie jong konijn 

vanaf 7 weken leeftijd 

Niet uitstellen Bel ons voor een afspraak
Jaarlijkse vaccinatie

volwassen konijn

Uitstel is mogelijk, maar kan tot gevolg hebben dat een konijn minder beschermd is. Bel ons voor advies

 

Wat als u nu niet langs kunt/wilt komen?

Indien u niet in staat bent, om welke reden dan ook, om uw dier niet te laten enten, houdt dan rekening met het volgende:

Honden worden  jaarlijks ingeënt tegen leptospirose. DIt is een ziekte die niet alleen honden treft, maar ook besmettelijk is voor mensen. Leptospirose wordt overgedragen door ratten en komt met name voor in waterrijke gebieden.  Indien uw dier onvoldoende beschermd is, doet u er goed aan om deze gebieden te vermijden. Laat uw dier dan ook niet zwemmen.
Daarnaast zult u ook contact met andere honden moeten vermijden, zodat ziektes onderling niet overgedragen kunnen worden. Ook uitlaatgebieden waar veel honden samen komen kunt u beter vermijden om contact met urine en uitwerpselen tegen te gaan. Het parvovirus kan namelijk makkelijk een jaar buiten het lichaam overleven.

Indien uw kat niet op tijd ingeënt kan worden, is het verstandig om hem zoveel mogelijk binnen te houden.

Ook konijnen die onvoldoende beschermd zijn kunnen beter binnen gehouden worden. Eventueel kunt u een klamboe plaatsen rond het buitenhok zodat stekende insecten geen ziektes kunnen overbrengen. Zorg dan wel dat wilde konijnen niet in de buurt van het hok kunnen komen.