Adviesbrief struviet

Bij uw kat is blaasgruis en/of blaasstenen geconstateerd. Om de kristallen in de urine op te lossen wordt gestart met Urinary  High Dilution dieetvoeding gedurende 6 weken. Daarna controleren we de urine en wordt bepaald of er overgestapt kan worden naar Urinary dieetvoeding. Dit laatste om te voorkomen dat in de toekomst opnieuw gruis gevormd wordt.

Er zijn een aantal redenen waarom juist uw kat struviet kristallen heeft gekregen.  De ene kat heeft meer aanleg voor het ontwikkelen van kristallen dan de andere. Hieraan kunnen we helaas niets veranderen, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die u wél zelf kunt doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat uw kat in de toekomst weer last krijgt van blaasproblemen.

Het veranderen van de samenstelling van de urine is een zeer belangrijke pijler. De volgende factoren kunnen de vorming van blaasstenen of blaasgruis beïnvloeden:

 • Zuurgraad (pH) van de urine
  Struviet ontstaat in een urine met een hoge pH, ook wel een alkalische urine genoemd. Urinary dieetvoeding zorgt voor een verlaging van de urine pH, waardoor de vorming van struvietkristallen geremd wordt.
 • Mineralen samenstelling van de urine

Kristallen bestaan uit verschillende mineralen. De concentratie van deze mineralen in de urine wordt direct beïnvloed door de samenstelling van de voeding. Zo helpt een laag magnesiumgehalte in de voeding herhaalde struvietsteen vorming verminderen.

Om deze redenen is het erg belangrijk dat uw kat uitsluitend de door uw dierenarts voorgeschreven dieetvoeding krijgt. Mengen met andere voeding of het geven van tussendoortjes beïnvloeden direct het gunstige effect van Urinary dieetvoeding. Bijvoorbeeld door het weer verhogen van de pH. Ook kunnen andere voeding of tussendoortjes juist veel van de mineralen bevatten die kristalvorming stimuleren. Meestal is het geven van Urinary dieetvoeding levenslang nodig om herhaling in de toekomst te helpen voorkomen.

Daarnaast is een bekende oorzaak van blaasgruis/blaasstenen het hebben van te sterk geconcentreerde urine. Met de urine verdwijnen afvalstoffen uit het lichaam. Het is dus normaal dat er in de urine bepaalde mineralen zitten. Als de urine heel waterig is, lossen deze mineralen makkelijker op dan als de urine heel geconcentreerd is. Hoe kunt u zorgen dat de urine van uw kat wateriger wordt?

 • Zorgen dat uw kat meer drinkt:
  • Door het plaatsen van meerdere waterbakjes op verschillende plaatsen door het huis, waterbakjes van verschillende vormen en materialen te gebruiken, de deur naar toilet of douche op een kier laten staan, de kraan te laten druppelen of bijvoorbeeld een waterfontein aan te schaffen bevordert u het drinkgedrag van uw kat.
  • Urinary dieetvoeding stimuleert eveneens het drinken doordat deze voeding een licht verhoogd natriumgehalte bevat.
  • Door het geven van natvoeding krijgt uw kat automatisch meer vocht binnen, omdat natvoeding veel vocht bevat!
 • Zorgen dat uw kat vaker naar de bak gaat om te plassen. Als uw kat lang ophoudt zal de urine meer geconcentreerd worden.
  • Tips: plaats meerdere kattenbakken verspreid door het huis (het aantal katten in huis + 1), zowel met kap als zonder (sommige katten vinden een overkapping niet prettig, of hebben moeite met het deurtje, vooral als ze ouder worden en misschien pijn in hun rug hebben). Zet de bakken op een rustige plaats en niet direct naast de voer- of drinkbakjes. Zorg dat de bak voldoende groot is, zodat de kat de plashouding goed kan aannemen, en echt regelmatig (liefst dagelijks) wordt schoongemaakt. Varieer met type kattenbakkorrel om uit te vinden wat voor uw kat het meest prettig is.

 Overgewicht, luiheid, onrust in huis of stress zijn factoren die sneller leiden tot blaasproblemen. Ze kunnen er tevens voor zorgen dat uw kat wat minder vaak dan gewenst naar de bak gaat. Bespreek dit met uw dierenarts(assistente) en/of een gedragstherapeut. Ook het overgewicht kan door onze voedingsconsulentes bij Dierenkliniek Hattem begeleid en aangepakt worden!

Struviet  Struvietstenen

Bron: Informatiefolder Urinary dieetvoeding Royal Canin