“Ouderdom komt met gebreken, maar is zelf geen ziekte”

Onze trouwe huisgenoten worden steeds ouder, maar hoe zorgen we ervoor dat onze huisdieren zo gezond mogelijk oud worden? Vaak worden veranderingen in het gedrag aan ouderdom geweten, maar dat is niet altijd juist. Hoe ouder onze huisdieren worden, hoe groter de kans dat ze iets gaan mankeren. Gelukkig zijn een groot aantal van deze aandoeningen goed te behandelen, als we er op tijd bij zijn.

Wanneer spreken we van ‘oud’ zijn? Over het algemeen is een kat vanaf de leeftijd van 10 jaar een senior. Bij de hond zien we dat kleinere rassen ouder worden dan grote rassen. Zo zal een Duitse Dog van 6 jaar al op leeftijd zijn, terwijl dat bij een Yorkshire Terriër pas bij 12 jaar is.

Welke veranderingen kunt u thuis bij uw huisdier opmerken? Veranderingen in het eet-, drink en plasgedrag komen erg veel voor. Let vooral op meer drinken en meer plassen en een verminderde eetlust. Afvallen, moeite met opstaan en lopen, niet meer willen springen, meer slapen, slechte vachtverzorging of een doffe vacht kunnen zeker ook passen bij een onderliggende aandoening.

U bent van harte welkom om met uw senior huisdier op de praktijk langs te komen voor een gezondheidscontrole als u één van bovenstaande veranderingen heeft opgemerkt. Om ouderdomsproblemen op tijd te signaleren of om juist te kunnen zeggen dat uw huisdier niets mankeert zullen wij tijdens een senioren controle een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren, wordt de urine gecontroleerd en zal er bloed worden afgenomen. Bij de senior kat wordt daarnaast een bloeddrukmeting verricht. De senioren controle voeren wij uitsluitend op afspraak uit. De inloopspreekuren zijn niet geschikt voor dit uitgebreide onderzoek.

De kosten voor de kat bedragen €198,50, de kosten voor de hond bedragen €148,50