Onderhuids infuus kat

Katten die uitgedroogd zijn en/of nierproblemen hebben, kunnen baat hebben bij wat extra vocht. Dit vocht kan op de praktijk, via een bloedvat gegeven worden. Uw kat moet hiervoor dus opgenomen worden op de kliniek. Een andere optie, zeker voor angstige katten, is dat u thuis zelf onderhuids vocht gaat toedienen bij uw kat. Dit is makkelijker dan het klinkt!

U krijgt hiervoor diverse materialen mee naar huis:

  1. Een fles met een fysiologische zoutoplossing
  2. Een infuus-setje met verbindingsslang
  3. Naalden
  • De infuusfles is afgesloten met een rubber stop. Deze stop is afgedekt door een metalen sluiting. Deze kunt u verwijderen door hier in het midden met een Infuusflesscherp voorwerp of bijvoorbeeld de hoek van een tafel in te drukken. Daarna kunt u de sluiting er gemakkelijk af trekken. De infuusfles heeft aan de onderkant een haakje dat u kunt losmaken zodat u de fles ergens aan kunt ophangen. Hoe groter het hoogteverschil, hoe makkelijker het infuus zal lopen. Op de fles staat een schaalverdeling, van 0 tot 500. Dit staat voor het aantal milliliters vloeistof dat nog in de fles aanwezig is. U kunt dit getal aflezen als u de fles ondersteboven houdt.
  • U verwijdert de beschermhuls van de scherpe punt van de infuusset. Deze punt duwt u door de rubber stop van de fles.
  • Vervolgens opent u het kleine dopje boven de vochtkamer zodat er lucht in de fles kan lopen en het infuus beter zal lopen.
  • Vul de vochtkamer met ongeveer 1 cm vocht door in de kamer te knijpen.

 

  • Door het het wieltje van de infuusset omhoog te draaien zal de vloeistof beginnen te stromen. Zodra de gehele slang gInfuusslangevuld is draait u het wieltje weer terug omlaag. Draai een naald op het uiteinde van de infuusslang en verwijder de beschermhuls.
  • Vervolgens kunt u de naald onder de huid van de kat brengen. Dit doet u door de rug/nekhuid van de kat op te tillen. Onder 1 van uw vingers zal een kuiltje te voelen zijn. Hier kunt u met de naald door de huid prikken, evenwijdig aan de rug van de kat. Zodra de naald is ingebracht kunt u de huid loslaten. Blijf wel de naald vasthouden terwijl u het wieltje van het infuus terug omhoog draait om de vloeistof onder de huid van uw kat te laten lopen. Als het infuus goed loopt ziet u een straal vocht door de vochtkamer lopen. Als u de naald niet diep genoeg door de huid heeft gestoken ziet u vloeistof over de kat lopen. Als u per ongeluk 2 maal door de huid heeft geprikt gebeurt hetzelfde. Probeer het in beide gevallen nogmaals. Nadat er voldoende vloeistof onder de huid is gebracht draait u het wieltje terug omlaag en verwijdert u voorzichtig de naald uit de huid. Er kan iets vocht teruglopen uit de huid. 
  • Verwissel de naald en het systeem is weer bruikbaar voor de volgende keer.

Mocht u er niet uitkomen of andere vragen hebben, schroom dan niet om te bellen. Wij helpen u graag verder.