Castratie reu

 

Waarom castreren?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw reu zou willen laten castreren:

 • de hond vertoont hinderlijk seksueel gedrag (bijvoorbeeld overmatig rijgedrag), agressie of ongewenste dominantie
 • de hond is erg fel tegen andere reuen
 • de hond loopt weg of raakt compleet van slag wanneer hij een loopse teef ruikt
 • de hond plast plast in huis

Sommige gedragsproblemen verdwijnen helemaal na castratie. Het kan echter goed zijn, dat als het gedrag al enige tijd bestaat, het een gewoonte is geworden. Begeleiding door een gedragstherapeute kan dan nodig.

Er zijn echter ook medische redenen om de reu te castreren:

 • de hond heeft een chronische voorhuidontsteking
 • de hond heeft prostaatproblemen
 • de hond heeft testikeltumoren of perianaalkliertumoren

Wat zijn de mogelijkheden?


Chemische castratie

De keuze om een reu wel of niet te castreren is niet altijd makkelijk. Met name de “onomkeerbaarheid” van de ingreep zorgt vaak voor twijfel. Ook is niet altijd zeker of castratie wel het gewenste effect op bijvoorbeeld het gedrag van de reu heeft. Er is echter ook een “tussenoplossing”; de chemische castratie.

Suprelorin

Voor een langwerkende chemische castratie wordt het middel Suprelorin gebruikt. Dit wordt in de vorm van een implantaat onder de huid gebracht. Dit implantaat geeft een langdurige lage dosering hormoon af, dat een remmende werking heeft op het seksuele gedrag en de sperma vorming. Na 6-9 weken treedt onvruchtbaarheid op. Er zijn 2 varianten verkrijgbaar: een 4,7 mg implantaat en een 9,4 mg implantaat. Het verschil tussen beide implantaten zit in de werkingsduur. Het 4,7 mg implantaat werkt ongeveer een half jaar en het 9,4 mg implantaat werkt ongeveer 1 jaar. Per hond is enige variatie in de werkingsduur mogelijk. Het remmende effect wordt soms voorafgegaan door kortdurende stimulatie. Meestal valt dit niet op, maar sommige reuen kunnen tijdelijk wat meer “reuengedrag” vertonen.

Castratie

Bij de castratie van een reu verwijdert de dierenarts beide testikels (zaadballen) via een klein sneetje vlak voor het scrotum (balzak). Uw hond wordt voor deze ingreep volledig onder narcose gebracht. Vanaf het moment dat uw reu ongeveer zes maanden is komt hij voor castratie in aanmerking.

Laparoscopie cryptorch (kijkoperatie van niet ingedaalde zaadbal)

Soms gebeurt het dat 1 of beide testikels niet indalen bij de jonge hond. Deze testikels kunnen indien nodig met behulp van een kijkoperatie uit de buik verwijderd worden. Bij een kijkoperatie wordt een camera in de buik gebracht. Vervolgens worden de testikels in beeld gebracht en onder cameratoezicht  met een speciale tang verwijderd. Om dit te kunnen doen zijn kostbare apparaten en een speciale training van de dierenarts noodzakelijk. Dierenkliniek Hattem-Wapenveld voert deze techniek al enkele jaren naar alle tevredenheid uit.

Wat zijn de voordelen van castratie?

 • Minder wegloop gedrag
 • Minder agressie tegenover andere reuen
 • Minder tegen mensen/voorwerpen op “rijden”
 • Een eventueel aanwezige voorhuidontsteking verdwijnt of vermindert
 • Minder kans op ontstekingen of een goedaardige vergroting van de prostaat

Wat zijn de nadelen?

 • Veranderde stofwisseling met kans op obesitas indien de voeding niet wordt aangepast
 • Kleine kans op incontinentie op latere leeftijd, met name bij honden >20 kg. Dit is met medicatie goed te verhelpen
 • Sommige rassen kunnen na castratie een veranderde vachtstructuur krijgen

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een castratie worden berekend op basis van het lichaamsgewicht van uw dier. Voor een prijsindicatie kunt u een bericht sturen via de website, of kunt u telefonisch contact opnemen.

Hoe verloopt de dag van de castratie?

Op de dag van de castratie moet uw hond nuchter zijn. Dat betekent dat hij de avond van te voren vanaf 18:00 niet meer mag eten, maar nog wel mag drinken. U brengt uw hond tussen 9 uur en half 10 in de ochtend naar onze kliniek. Wij bekijken de gezondheid van uw hond nogmaals en beoordelen of de narcose (slaap) veilig plaats kan vinden. Uw hond wordt daarna opgenomen. Als u zelf bij de narcoseprik wilt zijn is dat uiteraard geen probleem. Voor ons is het wel prettig als u dit van tevoren doorgeeft. Als uw hond slaapt wordt hij meegenomen naar de voorbereidingsruimte. Hier wordt hij geschoren en gewassen voor de operatie. Daarnaast krijgt hij een tube in zijn keel zodat we goed zuurstof en gasnarcose aan hem kunnen geven en hij wordt aangesloten op de hartbewaking. Tijdens de gehele narcose houdt de operatieassistente uw dier goed in de gaten. Na de ingreep kan hij rustig wakker worden in onze recoveryruimte (uitslaapruimte).