Vuurwerkangst bij uw hond of kat

Voorkomen is beter dan genezen en een dier is nooit te oud om te leren! De beste manier om uw huisdier te helpen minder angstig te worden is trainen. Dit kost echter wel tijd, dus begin daar  tijdig mee. Door uw dier geleidelijk te laten wennen aan harde geluiden kunt u wellicht in de toekomst samen van het nieuwjaarsfeest genieten.

Er zijn CD’s te verkrijgen waarop geluiden van onweer en vuurwerk te horen zijn, samen met uitgebreide instructies om u te helpen met de training. Uw dier leert dan om geluiden te koppelen aan een prettige ervaring, waarop de angst zal afnemen.

Tegelijkertijd kunt u uw dier ondersteunen door gebruik te maken van feromonen of voedingssupplementen. Sinds enige tijd is er ook een voer, het Royal Canin Calm-dieet, uitgebracht voor angstige honden en katten. Hiervoor geldt echter wel dat het 4-6 weken de tijd nodig heeft om een effect te geven.

Een andere mogelijkheid is het thundershirt. Dit is een shirt van zacht, elastisch materiaal dat volgens het zelfde principe als het inbakeren van baby’s werkt. De constante druk van de strakke stof op het hondenlijf zorgt voor een kalmerend effect.

Medicamenteus zijn er de aloude diazepam tabletjes of een middel met een meer angstverminderend effect, alprazolam. Deze medicatie moet vooraf goed afgestemd worden en houd er rekening mee dat dieren er suf van kunnen worden. Leg uw huisdier dus niet in een koude omgeving neer. Laat ondertussen wel het licht en een radio of tv aan om de meeste vuurwerkgeluiden en flitsen te maskeren. Welke medicatie nodig is zal op de praktijk in overleg met een dierenarts vastgesteld worden.

Een goed uiteinde!